Vägar till ett lyckligare liv

Psykisk hälsa är något som alla människor förtjänar. Det handlar inte om att hoppa runt på små rosa moln hela tiden, utan snarare om att känna sig pigg, frisk och stimulerad. Att känna ett självvärde och att vilja göra nya saker. Visst händer det att du gråter en skvätt eller blir arg, men det är inte värre än att det går över och att du kommer över livets olika hinder.

Experttips för psykisk hälsa

Studier har visat att receptet på psykisk hälsa är en kombination av flera ingredienser. Det är till exempel viktigt att ta sig tid att reflektera över sitt liv och sin vardag, att prioritera rätt och våga säga både ja och nej när det behövs.

Även den kroppsliga hälsan är en avgörande faktor, och både läkare och psykologer är överens om att fysiska aktiviteter påverkar psyket mycket positivt. När pulsen slår lite hårdare och andningen blir snabbare frigörs olika signalsubstanser och hormoner som ger positiva känslor. Att ha sprungit en runda eller gått en promenad ger dessutom en känsla av att ha gjort något bra, vilket är motiverande och uppiggande.

Ytterligare en faktor som kan vara avgörande för mentalt välmående är att göra roliga saker. Det kanske låter lite luddigt men tyvärr känner många människor att de hela tiden måste vara duktiga och effektiva. Det leder till orimliga krav och ökar stressnivåerna. Att lägga pussel, att virka, att sitta i telefonen hela kvällen med en kompis, att titta på en såpa eller att lösa korsord är bra några exempel på kul aktiviteter som förgyller livet.