Uttrycket ”du är vad du äter” används ofta i samband med fysiska sjukdomar eller övervikt, men är också mycket träffande för den psykiska hälsan. Det finns ett samband mellan en människas mentala välmående och dennes kostvanor på fler än ett sätt.

Ät väl för att må väl

När en person mår dåligt psykiskt kan det yttra sig i en hel del problematik runt mat och dryck. Det är till exempel vanligt med ångestätande eller att en orolig människa slutar äta helt. Andra ökar på alkoholintaget eller lever uteslutande på snabbmat. Alla dessa beteenden kan leda till ytterligare psykiska problem, för att inte tala om de fysiska konsekvenserna.

För att må bra behöver en människa äta hälsosamt och regelbundet. Det ger både kroppen och knoppen ammunition att bekämpa fysiska såväl som psykiska problem och ger en allmän känsla av tillfredsställelse. Hur du äter är också viktigt, och enligt Folkhälsan bör måltiderna intas i en lugn och trivsam miljö. När du tar dig tid att äta kommer du känna dig mätt längre men också stressa ner avsevärt. God, nyttig mat ger inte heller skuldkänslor och sakta med säkert blir den en viktig del av din hälsas alla aspekter.