Förenkla livet för bättre psykisk hälsa

De flesta svenskar uppger att deras psykiska välbefinnande är gott. Men det är vanligt med olika former av lättare psykiska besvär, som stress, oro och sömnbesvär. Sju procent av alla män och åtta procent av kvinnorna mellan 16 och 84 år lider av en mer allvarlig psykisk påfrestning.

Arbetslinjen och kraven på att ständigt prestera i samhället kan vara en grundläggande orsak till varför många mår dåligt. För att må bättre kan en metod vara att skapa ett enklare liv, till exempel genom att flytta till en husvagn med små omkostnader. Med en billig pickup och en pålitlig husvagn går det att ägna mer tid åt det man verkligen vill göra, som olika kreativa intressen, umgås med vänner och att resa.

Tecken på psykisk ohälsa

Symtom på psykisk ohälsa kan variera stort från person till person. Sorg, nedstämdhet och humörsvängningar är tydliga tecken medan somliga är mycket bra på att dölja sitt mående för omvärlden. Mer akuta tecken på psykisk ohälsa kan vara hjärtklappningar, svettningar och yrsel. Ett ändrat beteende är vanligt där den som mår dåligt drar sig tillbaka från omvärlden och uppvisar ett bristande tålamod. Magont kan uppstå på grund av stress i vardagen, huvudvärk och andra tecken som visar att något inte står rätt till.

Behov av att förändra livet

Om stress på jobbet eller i övriga livet får pågå under en längre tid kan kroppen till slut börja signalera att den behöver vila. Detta kallas för utmattningsdepression eller att man ”går in i väggen”. När utmattningen har gått så långt är det viktigt att lyssna på kroppen och göra förändringar i livet, som att förändra sin boendesituation eller sjukskriva sig för en längre tid.

Hobbies och träning

Med mer tid för dig själv har du möjlighet att återhämta dig psykiskt från din utmattning och ta reda på vad du vill ha ut av livet. I första fasen kan det vara behövligt att bara koppla av, spela datorspel och göra saker som ger dig glädje. Olika hobbies är bra för det mentala välbefinnandet och gör det enklare att med tiden komma in på ett mer hälsosamt spår i livet. Du kan skaffa en husvagn och en pickup, ge dig ut på landsbygden och ta med dig ett teleskop för att se stjärnhimlen utan allt stadsljus som vanligtvis döljer stjärnorna.

Med olika avstressande aktiviteter kan din hjärna koppla av och återhämta sig, och du kan även lägga till fysisk träning som yoga, dans och löpning. När du anstränger kroppen fysiskt producerar den olika ”må bra”-hormoner och signalsubstanser som dopamin, serotonin, noradrenalin och endorfiner. Serotonin har som uppgift att reglera din koncentrationsförmåga, sömn och impulskontroll. När du är sjukskriven och befinner dig i mer naturliga miljöer på landsbygden med din pickup kan du äntligen ägna tid åt träning och andra stärkande aktiviteter, vilket ger dig bättre nattsömn och ytterligare möjlighet för återhämtning. Dopamin är en annan signalsubstans som ger hjärnan en känsla av lust och eufori. Med fyra minuters högintensiv träning kan du få kroppen att frisätta dopamin vilket ger dig mer glädje och motivation.