Bättre välbefinnande med spel och gadgets

Materialism har väl aldrig gjort någon människa riktigt lycklig men trots det är materiella saker inte att förkasta när det kommer till den mentala hälsan. Med rätt prylar kan en individ faktiskt må bättre, men det gäller att veta vilka och på vilket sätt.

Här kan du läsa om hur enkla gadgets, spel eller eller pyssel kan få unga som gamla att finna glädjen i livet. Du hittar massor av olika produkter hos https://estore.nu/sv/ som du enkelt kan handla hem online och antingen bjuda dig själv på eller ge bort till någon du tycker om.

Våga vara nördig

En gång i tiden var ordet nörd något av ett skällsord och användes mest i betydelsen ”tönt” eller ”fackidiot”. Sedan hände någonting. Plötsligt började nördarna ta över världen med sina enorma kunskaper om IT och datorer, vetenskap och teknik. Namn som Bill Gates, Elon Musk och Mark Zuckerberg blev rika och mäktiga, och plötsligt blev nördarna både avundade och eftertraktade. Nörden har blivit trendig och med det har det blivit okej, ja till och med populärt, att som vuxen syssla med dataspel, Lego, Play-Doh och pussel.

Så vad innebär det här för det mentala välbefinnandet? Det har forskats en hel del i ämnet och idag är de flesta psykologer överens om att det är oerhört nyttigt att ha hobbys då det låter individen ha kul på egen hand, få vara kreativ och helt och hållet sig själv. En hobby sysslar du med för din egen skull och inte för någon annans. Klura på en Rubriks kub eller skaffa ett teleskop, spela spel eller samla Pokémon-figurer. Vad du än väljer att göra är det ett gyllene tillfälle att få ha trevligt på egen hand och, vilket är nästa viktiga mål med gadgets och spel: att stressa av,

Ta bort stressen med fidget spinners och pop-its

Idag lider många människor av psykisk ohälsa och även om det finns många anledningar till det är stress en av de stora bovarna i dramat. Stressen i sig är egentligen en helt naturlig reaktion på fara men är menad att fungera tillfälligt, exempelvis om du råkar på ett lejon på savannen som du behöver springa ifrån. Det talas ofta om positiv kontra negativ stress och medan den förstnämnda varianten kan ge en person en lite välbehövlig push i rätt riktning är den negativa endast nedbrytande. Ångest och oro, problem i skolan och på jobbet, dåligt med tid och brist på socialt umgänge är alla stressbildande faktorer. Även här kan en kul hobby fungera lugnande, men det finns också småprylar som pop-it-bubblor som kan vara mycket avstressande i en jobbig situation. Att målarböcker för vuxna blivit så populära under de senaste åren är knappast någon tillfällighet, och dag finns det ett stort utbud med så kallade stressleksaker för vuxna som exempelvis fingertrumset, byggsatser och fidget spinners. Andra avstressande aktiviteter är dans, sång och träning, såväl som kreativa sysselsättningar som virkning, ritning och DIY. Självfallet finns det aldrig en enda lösning på mental ohälsa men med lite kul prylar lyfts både humöret och välbefinnandet.